Vraag

Wat betekent het voor mijn financiële situatie als ik ga private leasen?

Als je een private leasecontract aanvraagt, sluit je geen lening af. De auto blijft op papier namelijk van ons. Je betaalt alleen voor het gebruik van de auto. De betaling verloopt via automatische incasso.

Een private leaseauto kan ervoor zorgen dat je een lagere hypotheek krijgt op het moment dat je bijvoorbeeld een huis wilt gaan kopen. Die maandelijkse verplichting wordt bij het BKR geregistreerd. Aangezien een private leasecontract een minder zware financiële verplichting is dan een lening, is vastgesteld dat slechts 65% van de maandelijkse verplichtingen bij Bureau Krediet Registratie (BKR) hoeft te worden geregistreerd (rente en afschrijving). Kosten voor onderhoud, verzekering en belasting vallen daarbuiten. Bij het BKR worden ook eventuele achterstanden van betalingen geregistreerd (als dit meer dan twee maanden is). Na de afwikkeling van het leasecontract en als de auto is ingeleverd, melden we de registratie ook weer af bij het BKR.

Hoewel de auto van ons blijft, ontvang je wel zelf eventuele boetes. Het is dus belangrijk dat je zelf goed oplet dat deze op tijd worden betaald.