Terug naar het overzicht

De 7 leukste autoroutes door Nederland

18 juli 2017

Rijden, rijden, rijden in een wagentje…Een road trip betekent vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Misschien denk je bij een road trip aan cruisen over de Route66 of de Pacific Highway, maar zo ver hoef je het niet te zoeken. Nederland kent geweldige road trips, autoroutes die je meenemen langs lieflijke dorpen, spectaculaire bouwwerken, indrukwekkende natuurgebieden, cultuurhistorisch erfgoed en mooie musea. Skyscanner vond de zeven leukste autoroutes door Nederland!

 1. Deltawerken route, Zeeland
  Met z’n vergezichten en overal zee is Zeeland de provincie bij uitstek om leuke autoritten te maken. Toer langs mooie havenstadjes en vissersdorpjes, langs de Neeltje Jans en de Deltawerken, gebouwd om een herhaling van de watersnoodramp uit 1953 te voorkomen. Rijd via de E312 naar het authentieke Yerseke met z’n mossel- en oesterkotters die dagelijks uitvaren en het lieflijke Veere. Sluit de dag af met een bezoek aan het eeuwenoude Middelburg en beklim de Lange Jan of ga naar Vlissingen om iets te drinken aan de oevers van de Westerschelde.
 2.  

 3. Noord-Veluwe route
  De Veluwe is echt een prachtig natuurgebied om doorheen te rijden. Rijd langs Nunspeet, Vierhouten, Uddel, Garderen, via Apeldoorn, Epe, ’t Harde. De Noord-Veluwe route start tussen Doornspijk en Nunspeet, je rijdt in de richting van Nunspeet. Ruim in ieder geval tijd in voor een bezoek aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Mooi om hier een wandeling te maken en het Kroller Moller museum te bezoeken. In het Kroller Muller museum is momenteel een overzichtstentoonstellingen van de bijzondere en veelzijdige Nederlandse kunstenaar Armando. In Apeldoorn is het Paleis ’t Loo een aanrader, naast het voormalig radiotelegrafisch zendstation Radio Kootwijk, onderdeel van Staatsbosbeheer. Radio Kootwijk ligt in een on-Nederlands mooi natuurgebied.
 4.  

 5. Land van Maas en Waal route, Betuwe
  ‘Onder de groene hemel, in de blauwe zon…’ Ligt het land van Maas en Waal. Deze route begint in Rhenen bij Restaurant & Loungebar de 3 Zussen en eindigt in Wijk bij Duurstede. Drink eerst op je gemak een heerlijke kop koffie bij de 3 Zussen om vervolgens te toeren langs pittoreske dijkdorpjen en leuke bezienswaardigheden. Zoals de Tuinen van Appeltern waar eind november het Winterfestival zijn opwachting maakt. Daarna gaan de modeltuinen even dicht, doe daarom in het voorjaar weer tuininspiratie op. De dorpen Druten en Beneden-Leeuwen liggen ook op de route. Het eindpunt is het historische vestingstad Wijk bij Duurstede. Bekijk hier de Grote Kerk Wijk bij Duurstede en leer over de geschiedenis in het Museum Dorestad.
 6.  

 7. Maas-Swalm-Nette autoroute, Limburg
  Ontdek de plaatsen Sint-Odiliënberg, Neer, Kessel-Eik, Baarlo en Venlo en combineer het met een bezoek aan onze Duitse buren waar je onder meer langs Herongen en Niederkrüchten rijdt. Met deze autoroute toer je door Noord- en Midden-Limburg en door het aangrenzende Duitse gebied met het Maas-Schwalm-Nette natuurpark als kloppende hart. Bezoek vooral Sint-Odiliënberg met z’n Romaanse Basiliek van de heiligen Wiro, Plechelmus en Otgerus uit de 11e eeuw. In het Maas-Schwalm-Nette park kun je eindeloos wandelen en veel vogels spotten. De route is volledig bewegwijzerd door de ANWB. Je kunt de motor op ieder gewenst punt starten.
 8.  

 9. Gronings Goed route, Groningen
  Een ‘ouderwets’ bewegwijzerde autoroute is de Gronings Goed Route. Deze route van ongeveer 145 km neemt je mee langs 11 unieke musea en attracties in Oost-Lauwersland / Noordwest-Groningen. Geniet hier van rust en ruimte, de wierden, dijken, sluizen en maren en eindeloze vergezichten. Langs de route liggen de historische dorpjes zoals Winsum, Eenrum, Garnwerd, Warffum, Ezinge en Leens met monumentale boerderijen en tal van bezienswaardigheden. Aanraders zijn Landgoed Verhildersum in Leens, de Theefabriek in Houwerzijl, Menkemaborg inUithuizen en de zeehondencrèche in Pieterburen. Om in een keer te rijden of met een overnachting. Wat te denken van het kleinste hotel ter wereld? Grand Hotel de Kromme Raake in Eenrum heeft slechts 1 kamer en bijzondere arrangementen.
 10.  

 11. Noordenveldroute, Drenthe
  Nog een bewegwijzerde route die toert langs Assen, het Balloërveld met z’n beroemde schaapskudde en de esdorpen Taarlo en Balloo en dorpjes als Lieveren, Peest en Westervelde. Bezoek hunebedden, graven die meer dan 5000 jaar geleden gebouwd zijn door het Trechterbekervolk. Rondom Norg, Roden en Assen zijn er talloze te vinden, de Hunebeddenwijzer wijst je de weg. Aanrader is verder het Drents Museum in Assen dat enkele jaren geleden een spectaculair nieuw gebouw heeft gekregen. Verder nemen de schaapherders van het Balloërveld je graag mee over de heide, een bijzonder uitje.
 12.  

 13. Kastelen-, stinzen- en statenroute, Friesland
  De provincie Friesland telt zo’n 50 adellijke en semi-adellijke kasteeltjes, sloten en landhuizen. Een aantal van deze zogenoemde ‘stinzen en staten’ is het bezoeken meer dan waard. Zes kastelen werden op de kaart gezet door het informatiecentrum van Frieze stinzen en staten en de bureau voor toerisme van Fryslân en omgedoopt tot de Friese kastelentour. Langs de route onder meer het Poptaslot in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, Heringastate en de Uniastate in Bears. Allen stuk voor stuk cultuurhistorisch erfgoed.

 

Delen via