Terug naar het overzicht

Zuinig rijden: goed voor je portemonnee!

12 januari 2018

Wist je dat als je zuinig rijdt je wel tot 10% op je brandstofverbruik kan besparen? Voor de gemiddelde chauffeur betekent dit een jaarlijkse besparing van wel €180,-. Zit je veel in de auto dan kan dit oplopen tot maar liefst €280,- per jaar! Bovendien drukt een zuinige rijstijl de onderhoudskosten, doordat auto-onderdelen minder snel slijten.

Maar hoe kun je dan zuiniger rijden? Wij geven je graag wat tips!

  • Rijd constant en vermijd hoge snelheden. Schakel zo vroeg mogelijk (bij 2.000 tot 2.500 toeren) naar een hogere versnelling. En rijd zo veel  mogelijk met een gelijkmatige snelheid. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van cruise control.
  • Plan je route. Maak gebruik van een routeplanner, wegenkaarten of gebruik een navigatiesysteem. Zo voorkom je onnodig omrijden!
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los. Ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.
  • Zet de motor af bij een korte stop, zoals een spoorwegovergang of wanneer je in een lange rij staat voor een verkeerslicht.
  • Controleer maandelijks de bandenspanning. Doe dit als de banden nog ‘koud’ zijn (binnen 3 kilometer na vertrek). De juiste bandenspanning zorgt voor minder brandstofgebruik, betere grip, een langere levensduur en een kortere remweg.

Besparen in de winter

Veel mensen laten hun auto bij koud weer stationair draaien om de ruiten ijsvrij te maken. Echter warmt de auto pas op zodra je gaat rijden. En daar komt bij dat het stationair laten draaien van je auto slecht is voor het milieu. Heb je toch geen zin om te krabben? Plaats dan een beschermende ijsdeken of folie op de ruiten. Dat is de eenvoudigste (en milieuvriendelijkste) manier om krabben te voorkomen.

Je airco slim gebruiken

Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofgebruik verhogen met wel 30 procent. Wil je brandstof besparen, schakel de airco dan alleen in als het echt nodig is. Wil je hem toch gebruiken? Let dan op het volgende:

  • Gebruik je de auto alleen voor stadsritten? Dan is het gebruik van airco af te raden: tijdens stadsritten veroorzaakt een airco relatief veel extra brandstofverbruik.
  • Zet de airco pas enkele minuten na het starten aan: dat bespaart brandstof en voorkomt onnodige slijtage van de installatie.
  • Gebruik de airco niet op vol vermogen: zet de temperatuurinstelling niet te laag en de ventilatorstand niet te hoog.

Benieuwd naar meer tips en tricks om zo zuinig mogelijk met jouw auto te rijden? Neem contact op met ons team en kijk op hetnieuwerijden.nl!

Overweeg je het leasen van een elektrische auto?

Dit zijn momenteel populaire elektrische auto’s voor Private Lease:
Peugeot e-208 Private Lease
Peugeot e-2008 Private Lease
Opel Corsa-e Private Lease
Nissan LEAF Private Lease
BYD Dolphin Private Lease

Delen via