Terug naar het overzicht

Private lease – 9 tips voor beginnende bestuurders om veilig de weg op te gaan

29 maart 2018

Heb jij net jouw rijbewijs behaald? Dan kan het onwennig zijn om zelfstandig de weg op te gaan. Hierdoor loop jij een verhoogd risico op een ongeluk.

Wij geven je graag een aantal tips voor autorijden om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk risico loopt!

1. Doe ervaring op in gemakkelijke situaties

Voordat je weer gaat oefenen met de dingen waar je moeite mee hebt kan het goed zijn om zo veel mogelijk ervaring op te doen in situaties waar jij je op je gemak voelt. Op deze manier kan je eerst de controle over de auto krijgen zonder jezelf teveel te pushen. Heb je nog moeite met basishandelingen zoals optrekken, schakelen of parkeren? Neem dan een ervaren bestuurder mee en zoek een rustige plek op om te oefenen. Industrieterreinen en (lege) parkeerplaatsen zijn hier erg geschikt voor! Leer jezelf vervolgens de zaken waar je meer moeite mee hebt stap voor stap aan.

2. Blijf rustig

Veel bestuurders raken in paniek als er iets niet helemaal goed gaat. Slaat de motor uit? Moet je meerdere keren steken tijdens fileparkeren? Heb je moeite met een hellingproef? Raak vooral niet in paniek en blijf rustig. Word je bijvoorbeeld zenuwachtig als er mensen achter je beginnen te toeteren? Niet doen! Lekker laten gaan, boetes wil je vermijden en je leert tenslotte pas écht rijden als je je rijbewijs hebt gehaald en zelf de weg op gaat.

3. Let op

Het lijkt vanzelfsprekend dat je op moet letten als je gaat autorijden. Toch kan het al snel voorkomen dat je net wat minder oplet als bijvoorbeeld jouw favoriete nummer op de radio komt. Wees hier scherp op! De meeste ongelukken ontstaan tenslotte door een kort moment van onoplettendheid of onverwachte omstandigheden.

4. Bereid jouw rit voor

Welke route ga je nemen? Moet je nog tanken? Heb je al een playlist samengesteld? Wat zijn de weersomstandigheden? Als jij jouw rit van tevoren goed voorbereidt, verminder je de kans op stress tijdens het autorijden. Hierdoor kan je beter opletten waardoor je niet alleen zekerder rijdt maar ook de kans op ongelukken verkleint.

5. Kijk voor je uit

Zorg ervoor dat je vooruit kijkt. Gebruik bijvoorbeeld een auto of verkeersbord als referentiepunt als je de weg niet goed kunt zien. Blijf ook vooral naar jouw omgeving kijken om alert te zijn op eventuele gevaren zoals ongelukken en het gedrag van andere auto’s op de weg.

Behoud de controle en kijk voor je uit

6. Behoud de controle

Jij bent degene achter het stuur. Zorg er dan ook voor dat je de controle behoudt. Laat je niet te veel beïnvloeden door passagiers, zorg ervoor dat iedereen zijn of haar gordel om heeft en onthoud; jij maakt de keuzes!

7. Laat je telefoon met rust

Zorg ervoor dat je tijdens het rijden niet op je telefoon kijkt of deze vast houdt. Moet je écht per se even bellen? Zoek dan een plek op waar je stil kan staan en doe dit dan handsfree. Heb je er moeite mee om jouw telefoon met rust te laten, zet dan je telefoon tijdens het autorijden gewoon uit. Of download een app die je telefoon blokkeert tijdens het auto rijden, zo biedt a.s.r. bijvoorbeeld de Rij veilig app. Deze app zorgt ervoor dat Whatsapp-, Facebook- en andere berichten niet doorkomen zodra je in je auto rijdt. Zo kom je niet in de verleiding om ze te checken en kun je met volle aandacht bij het verkeer zijn.

8. Rijd nooit als je onder invloed bent

Dat je niet moet rijden als je alcohol of drugs op hebt is algemeen bekend. Maar wist je dat er ook verschillende soorten medicijn zijn die invloed hebben op jouw perceptie en reactievermogen? In een van de vorige tips hebben we al aangegeven dat jij de controle moet behouden. Ga dan ook nooit de weg op als je middelen op hebt die hier van invloed op zijn!

9. Denk na over hoe jij je voelt

Hoe voel jij je? Ben je bijvoorbeeld moe of gestrest? Zorg ervoor dat jij je beseft hoe jij je voelt. Door dit te beseffen kun jij jezelf indien nodig kalmeren en kun je er rekening mee houden tijdens het autorijden!

`

We hopen dat bovenstaande tips voor autorijden je helpen. Zorg er in ieder geval te allen tijde voor dat je zelfverzekerd en veilig de weg op gaat.

Wist je trouwens dat je door zuinig te rijden op je brandstofverbruik kan besparen? Ook hier hebben we een aantal tips voor autorijden voor!

Delen via