keurmerk private lease logo
Terug naar het overzicht

Private lease – 10 tips voor veilig autorijden

5 april 2018

Autorijden vraagt om tijd en aandacht, ook als je een ervaren weggebruiker bent. Schade aan je auto of een ongeluk waar je zelf bij bent betrokken wil je voorkomen. Vooral wanneer je dit ongeval ook echt had kunnen voorkomen. Met deze 10 tips voor autorijden zorg je voor veiligheid in de auto en onderweg.

1. Houd afstand

Onvoldoende afstand in het verkeer is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongelukken. Als je voldoende afstand houdt tot jouw voorligger kun je tijdig reageren op eventuele onverwachte manoeuvres van andere weggebruikers. Om de juiste afstand te bepalen kan je de 2 seconden regel als uitgangspunt gebruiken. Door een herkenbaar punt zoals een verkeersbord als referentiepunt te gebruiken en 2 seconden af te tellen op het moment dat jouw voorligger dat punt voorbij rijdt kan je de juiste afstand bepalen.

2. Zorg voor de juiste zitpositie en goed zicht

Voordat je de weg op gaat is het belangrijk dat je stoel, stuur en spiegels goed afgestemd staan op een voor jou prettige positie. Niet alleen omdat het voorkomt dat je lichamelijke klachten krijgt als je niet goed zit maar met name om onnodig extra letsel te voorkomen. Mocht je namelijk onverhoopt toch deelgenoot zijn van een verkeersongeluk dan is het belangrijk dat hoofdsteunen op de juiste hoogte staan.

3. Draag altijd je autogordel

Het lijkt vanzelfsprekend om een gordel te dragen. Toch rijden nog veel mensen vaak zonder gordel. Bij een ongeval vermindert de gordel het risico op schedelletsels met meer dan 40% en het risico op overlijden of letsel zelfs met 50%. Bovendien kan je een flinke boete besparen!

 

Zorg vooraf dat je route bekend is

 

4. Controleer regelmatig je bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt niet alleen voor extra onnodig brandstofverbruik maar zorgt er met name voor dat je minder grip op de weg hebt. Een langere remweg en slipgevaar zijn aanzienlijk grotere risico’s bij een te lage bandenspanning. Ruim 60% van alle bestuurders in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Advies is om je bandenspanning 1 keer per maand te controleren.

5. Gebruik geen telefoon in de auto

Het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden heeft negatieve effecten op je rijgedrag. Het voeren van een gesprek via een handheld telefoon verdubbelt zelfs de kans op een ongeval (zo bleek uit omvangrijk Amerikaans onderzoek). Bezig zijn met tekstberichten en dergelijke verzesvoudigt de kans op een ongeval! Je reactiesnelheid is veel langzamer. Bovendien kan je er een forse boete voor krijgen. Mocht je toch onderweg willen bellen, zoek dan een rustige plek op zoals een parkeerplaats waar je even stil kan staan. Tegenwoordig zijn er verschillende apps en tools waardoor je tijdens “het autorijden even offline bent. In ons eerdere blogartikel benoemen wij de app van a.s.r.

6. Houd rekening met de weersomstandigheden

Weersomstandigheden bepalen voor een deel de omstandigheden op de weg en het gedrag van de bestuurder. Ieder seizoen heeft andere kenmerken, wees je bewust van de verschillen zodat ongelukken vermeden kunnen worden. Neem snelheid terug en verdubbel de afstand tot je voorligger bij mist, sneeuw, zware regenval of andere omstandigheden waarbij het zicht beperkt is. Rem niet plots en probeer zo veel mogelijk rechts te blijven. Zodat je bij eventuele calamiteiten kan uitwijken naar de vluchtstrook.

7. Zorg dat je zelfverzekerd rijdt en keuzes maakt

Ga uit van je logische verstand en handel daarnaar. Kijk goed vooruit en houd de situatie om je heen in de gaten zodat je kan inschatten wat er gaat gebeuren of hoe andere bestuurders handelen. Laat je niet opjagen door andere weggebruikers die bijv. toeteren of vlak achter je gaan rijden. Hoe vervelend en lastig het ook is, ga hier niet op in en maak je eigen keuzes. Juist als je gaat twijfelen of als je je laat beïnvloeden door andere weg gebruikers kunnen fouten ontstaan.

Denk goed na over hoe jij je voelt. Door dit te beseffen kun je er rekening mee houden tijdens het autorijden!
– privatelease.com

8. Zorg vooraf dat je route bekend is

Het kan erg stressvol zijn als je de weg niet kent en naast het verkeer dus ook moet gaan bepalen waar je heen moet rijden. Door -voordat je vertrekt- je rit in te stellen via navigatie of de route via een kaart te hebben bepaald, voorkom je onnodige stress tijdens het autorijden.

9. Zorg ervoor dat je de auto kent

Zorg dat je bekend bent met de auto en deze van binnen en buiten kent. Het is niet altijd mogelijk, want wellicht rijd je in een huurauto of de auto van een ander, maar probeer voordat je vertrekt te beoordelen of je de auto ‘snapt’. Ken je bijvoorbeeld de functies van het dashboard? Voorkom verrassingen onderweg zodat je rustig, veilig en ongestoord kan rijden.

10. Let op aanwijzingen op de weg

Borden boven of naast de weg geven informatie over bijzondere omstandigheden. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een rijbaan afgesloten is of dat er plotseling file ontstaat waardoor je flink moet remmen. Het is belangrijk de aanwijzingen dan goed te volgen zodat het verkeer goed blijft doorstromen.

 

We hopen dat bovenstaande tips voor autorijden je helpen om veilig de weg op te gaan en ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

We helpen je graag. Wist je bijvoorbeeld dat we ook een aantal tips hebben voor rijden in het donker?

Dit artikel stond in de zomernieuwsbrief, lees hier de overige artikelen:

De mooiste routes? Wij weten waar!

Dagje iets leuks doen en er voordelig op uit?

Wat te doen bij schade aan je auto?

De vakantie is begonnen, waar moet ik op letten?

Ook interessant:
Auto leasen
Hyundai Private Lease
Hyundai Tucson Private Lease
Hyundai Ioniq 5 Private Lease
Hyundai KONA Electric Private Lease

Delen via